perjantai 1. maaliskuuta 2013

Toiveammattina parturi-kampaaja?

Nyt kun kevään yhteishaku on jälleen käynnissä, haluan sanoa pari sanaa parturi-kampaajaksi opiskelemisesta ja työstä valmistumisen jälkeen. Tämä on nyt aikamoista ajatuksenvirtaa, mutta ehkä joku jotain tästä saa irti.

Ensinnäkin, jos haet parturi-kampaajaksi vain siksi, että koulussa saat värjäillä ja leikkailla mielinmäärin omaa tukkaasi, mieti uudestaan. Toki siellä koulussa sekin onnistuu, mutta joudut myös tekemään muutakin. Tiedän opiskelijan, joka jätti koulun kesken, koska häntä ällötti koskea muiden ihmisten hiuksiin. Hei se on se kampaajan ammatin punainen lanka...?

Kampaajaksi ei myöskään kannata hakeutua siksi, että ajattelet opiskelun olevan helppoa tai lusmuilua. Ainakin meidän koulussa (Vammalan ammattikoulu) ollaan tehty hurjan paljon kirjallisiakin tehtäviä, kuten erilaisia portfolioita. Jos jätät vaikkapa kampauskurssilla yhdenkin päivän väliin, jäät muista jälkeen ja sinun pitää repiä jostakin se aika, kun teet puuttuvan kampauksen. Lintsaaminen ei siis kannata, koska kaiken joutuu kuitenkin korvaamaan.

salon5seventy.blogspot.com
Jos olet TODELLA ujo tai epäsosiaalinen, en myöskään suosittele kampaajan ammattiin hakeutumista. Tässä työssä ihmisten kanssa kommunikointi on pakollista. En silti väitä, etteikö esimerkiksi ujoudesta voisi "parantua", sillä itselleni kävi juuri niin. Kun menin ammattikouluun, olin aivan huomattavasti hiljaisempi ja epävarmempi kuin nyt. Pitää vain uskaltaa avata suu ja tajuta, etteivät ne asiakkaat pure. ;)

Jos olet hakeutumassa opiskelemaan kampaajaksi vain siksi, ettet keksi mitään muutakaan vaihtoehtoa, niin suosittelen myös miettimään uudestaan. Suomessa on valtavan paljon muitakin nuoria (ja miksei vanhempiakin), jotka haluaisivat päästä opiskelemaan kampaajaksi enemmän kuin mitään muuta. Miksi veisit sellaiselta ihmiseltä paikan? Tästä asiasta mainitsen siksi, että meidänkin luokaltamme kuulemma vain kourallinen aikoo jäädä kampaajaksi valmistumisen jälkeen. Näin viedään paikkoja niiltä, jotka oikeasti ansaitsisivat opiskelupaikan ja tehdään myös niitä kylppärikampaajia, jotka edistävät harmaata taloutta.

articles.dailypress.com
Kampaajien palkka ei ole päätähuimaava ja suurin osa perustaa yrityksen tai menee toisen yritykseen vuokratuolille töihin toiminimellä. Harvoin enää palkataan tuntipalkalla ketään. Jos siis yrittäminen ja erittäin kova työ ja pitkät päivät ansaitakseen elantonsa ei kiinnosta, kannattaa harkita jotakin muuta ammattia. Kampaajan työ tapahtuu muulloinkin kuin maanantaista perjantaihin yhdeksän ja viiden välillä.

Tähän asti kirjoitukseni on kuulotanut varmasti aika negatiiviselta paasaukselta, joten tässä pientä listaa niistä hyvistäkin asioista:

Kampaajan työssä pääset toteuttamaan luovuuttasi. Aina voi keksiä uudenlaisia tapoja ja ratkaisuja tehdä asioita. Kun ottaa esimerkiksi jokaisen tekemänsä värjäyksen, leikkauksen tai kampauksen taideteoksena, avautuu aivan uusia mahdollisuuksia. Kampaajan ammatissa siis tarvitset luovaa ajattelua, kekseliäisyyttä, sorminäppäryyttä ja paljon mielikuvitusta. Tässä työssä on mieletöntä, että näkee heti kättensä jäljen ja saa asiakkaalta palautetta.

tumblr.com
Kampaaja ei ole koskaan valmis. Joka päivä oppii jotain uutta ja erilaiset asiakkaat ja hiukset tekevät työstä rikkautta. Myös jatkokouluttautuminen on todella tärkeää. Kannattaa käydä siis valmistumisen jälkeenkin kursseilla ja näytöksissä imemässä uutta tietoa itseensä. Oppiminen ei koskaan pääty.

Kampaajana olet muodin ammattilainen. Haistelet jatkuvasti uusia tuulia ja toteutat trendejä muiden ja omaan tukkaan. Omasta ulkomuodosta saa ja pitää huolehtia, koska olet itse oma käynttikorttisi.

Kampaajan työ ei koskaan ole tylsää. Se on oikeasti kovaa työtä, eikä mitään pipertelyä, niin kuin moni ajattelee. Siinä seisotaan jaloillaan kahdeksan tuntia putkeen ja hoidetaan monesti useampaa hommaa samanaikaisesti. Siinä myös saa tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa hyvää mieltä. Mikään ei palkitse niin kuin asiakkaan onnellinen hymy, kun juuri sinä olet pelastanut hänen hiuskriisinsä.

glitteranddecay.com
Jos siis haluat opiskella ammattiin, joka vaatii sinulta ahkeruutta, sosiaalisuutta, sinnikkyyttä, luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja mahdollisesti myös oman yrityksen perustamista, olet valitsemassa oikean alan. Onnittelut! :)

16 kommenttia:

  1. "Jos olet hakeutumassa opiskelemaan kampaajaksi vain siksi, ettet keksi mitään muutakaan vaihtoehtoa, niin suosittelen myös miettimään uudestaan. Suomessa on valtavan paljon muitakin nuoria (ja miksei vanhempiakin), jotka haluaisivat päästä opiskelemaan kampaajaksi enemmän kuin mitään muuta. Miksi veisit sellaiselta ihmiseltä paikan?"

    Aamen.

    VastaaPoista
  2. Niiin hyvä teksti, olen ihan samaa mieltä! Tiedän aivan liian monta hiusalalla lusmuilevaa tyyppiä, jotka menivät sinne vaan koska "omaa tukkaa on niin kiva laittaa". .____.

    VastaaPoista
  3. Aivan loistava teksti! Kampaajan ammatti mielletään 'helpoksi työksi' ja opiskelemaan lähdetään 'noku tykkään laittaa omaa tukkaa'. Mutta todellisuus on kovaa kouluttautumista, pitkiä hetkisiä päiviä ja sitä että joka asiakkaan kohdalla 'pitää lukea ajatuksia' että saadaan haluttu tulos asiakkaalle. ujoudesta kyllä pääsee ja mielestäni on ihan hyvä ettei ole heti 'moottori-turpa' vaan oppii lukemaan ja kuuntelemaan asiakasta. Opiskelu valmistaa hyvin itse ammattiin: päivät on pitkiä ja omaan lomaan ei ole varaa. Itsellä on 3 vuotta yrittäjyyttä takana (aloitin 18v), eikä helppoa ole ollut mutta päivääkään en vaihtais pois! (Ekan loman pidin kun 2 vuotta oli töitä tehty) ja olen pistänyt merkille harjoittelijoista että monelle ammatin hektisyys on tullut yllätyksenä ja yrittäjyyttä pidetään mörkönä. Itse kun taakse päin miettii niin minusta ei olisi paikalliseksi (en tiedä miten tulisin pomon kanssa toimeen :D:D ). Päivät on pitkiä ma-pe klo 9-18 ja la klo 9-15 (tää lukee likkeen ovessa, mutta aikataulut venyy aina) ja se on alan henki. Mutta se tunne kun päivä on pulkassa, monen ihmisen tukka-kriisi on pelastettu, hyvä mieli ja tunne että tämä ammatti on mun juttu <3 huonoja päiviä on, mutta mielessä kun pitää että taikureita ja ajatusten lukijoita tässä ei olla ja kaikkia ei voi miellyttää, mutta se vakiasiakas- kunta todistaa sen että hommansa osaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! Tämä ammatti tosiaan todellakin antaa ja ottaa.

      Poista
  4. Ja joka ammattikoulussa ei ees paka opiskelijatka saa ilmaseks väriä tms :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, esim. meillä Tredussa menee omakustannehinnaston mukaan, ainoastaan leikkuut on ilmaisia kun niissä ei ole kuin shampoo- ja hoitoainekustannukset. : )

      Poista
  5. Hieno postaus! Olen itsekin tekemässä vastaavaa jossakin vaiheessa, jossa kerron meikkaaja-maskeeraajan ja parturi-kampaajan työstä. Niin lukemattoman moni kuvittelee kauneusalan töitä niin kivan leppoisaksi ja helpoksi. Sitä vaan ehostellaan omaa naamaa ja laitellaan omaa tukkaa. Ehei! :D Yleensä se oma meikki on ihan kulahtanut, kun ei ehdi puuteroimaan ja hiukset... noh, jaksoiko aamulla niitä hirveemmin laittaa? :D Jos kavereiden meikkailu ja hiustenlaitto on kivaa, niin se ei vielä kerro, että jaksaako sitä oikeasti tehdä kiireisellä aikataululla kovan paineen alla päivästä toiseen. Liian paljon on ruusuisia kuvitelmia kaunausalan töistä ja niin epäarvostettua hommaa, kun luullaan yleisesti, että me vain laittelemme itseämme ja siinä samalla vähän vain teemme asiakkaille jotain. Meikkaaja-maskeeraajakoulutuksen jälkeen minä olen ryhmäni ainut joka on alalla ja työllistynyt. Välillä on "takki ihan tyhjä", mutta sitten taas saan sen virtapiikin viedä uraani eteenpäin sitkeän sinnikkäästi ja onhan se tuottanut tulosta siihen nähden, että siitä on alta 2 vuotta, kun valmistuin. Minulla on kaksi lastakin ja toisen niistä juuri sain. Eli aikuinen ja perheellinenkin voi edistyä alalla ja päästä pitkälle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! Tuo on muuten niin totta, että pistät täysillä itsesi likoon, kun laitat toisen ihmisen tukkaa tai naamaa kuntoon ja sitten vilkaiset peiliin ja huomaat oman hikisen naamasi ja pörröpääsi siellä... :D Innolla odotan postaustasi aiheesta. :)

      Poista
  6. Hieno postaus :) Ainut mihin kiinnitin huomiota oli tuo "kampaaja ei ole koskaan valmis". Eipä ole kukaan minun mielestä ammatissaan koskaan valmis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Tämä olikin kampaajan ammatista, joten muista en voi sanoa, kun en ole niitä töitä tehnyt, mutta totta varmasti. :)

      Poista